Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Aνακοίνωση για τη συνέλευση του ΣΣΕΤΕ και την ανάγκη καταψήφισης του απολογισμού


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ Εργαζόμενων και συνταξιούχων Εθνικής
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η σημερινή συνέλευση δεν είναι σαν τις άλλες. Βρίσκει τον κλάδο μας  σε μια παρατεταμένη αγωνία για την τύχη του ΛΕΠΕΤΕ και του ΤΥΠΕΤ, με ορατό το φάσμα της οικονομικής εξόντωσης  για πολλούς από μας, εάν τελικά αφήσουμε να περάσουν τα σχέδιά τους.
Ας μη γελιόμαστε όμως. Τα σχέδια για τη διάλυση του ΛΕΠΕΤΕ, αυτή η απροκάλυπτη κλοπή των κόπων μας, δεν είναι έργο ενός μόνο «ανάλγητου»  διοικητή. Είναι μεθοδευμένη επιχείρηση για την απαλλαγή των τραπεζιτών από τις υποχρεώσεις τους, τη σύνθλιψη εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων. Άλλη μια έκφραση της επίθεσης που δέχεται ο λαός χρόνια τώρα και ειδικά τα προηγούμενα από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, τους ντόπιους και ξένους εντολείς τους, προκειμένου να θησαυρίζουν οι ολιγάρχες σε βάρος των πολλών.
ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΙ
Όπως φάνηκε όλους αυτούς τους μήνες, που κάποιοι δίνουμε καθημερινό αγώνα για την υπόθεσή μας, εκτός από τους φανερούς μας εχθρούς, υπάρχουν και οι κρυφοί : Είναι όλοι αυτοί που στα λόγια διακηρύσσουν ότι είναι στο πλευρό μας και αγωνίζονται για μας ή με μας, αλλά στην πράξη με διάφορους χειρισμούς διευκολύνουν τη Διοίκηση της ΕΤΕ στις επιδιώξεις της.
Γιατί, ας μη γελιόμαστε ούτε και στο εξής: Tο γεγονός ότι το σχέδιο θανάτου του ΛΕΠΕΤΕ συναντά τόσο σθεναρή αντίσταση, οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην αγωνιστική επιμονή εκατοντάδων συναδέλφων, που με κάθε μέσον, συνδικαλιστικό και νομικό, με κοπιώδη προσπάθεια για ενημέρωση και δικτύωση και των υπολοίπων, υπερέβησαν τη συνδικαλιστική ηγεσία, που αποδείχτηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Πώς άλλωστε να σταθούν διαφορετικά, αφού ως συνδιαχειριστές διαχρονικά του ΛΕΠΕΤΕ, τόσο οι παρατάξεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ σε ΣΣΕΤΕ και ΣΥΕΤΕ (με τα επίσημα και ανεπίσημα παρακλάδια τους και τα διάφορα ονόματά τους) φέρουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την σημερινή κατάσταση. Υπέγραφαν για «ταμειακές διευκολύνσεις», συναινούσαν στην τοποθέτηση των εισφορών μας στο τζόγο των μετοχών για το «καλό της τράπεζας», στην ανάθεση στη διοίκηση της διαχείρισης του ΛΕΠΕΤΕ, λειτουργούσαν με αδιαφάνεια. Ευθύνες υπάρχουν και στις παρατάξεις του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού που το πρώτο της μέλημα είναι να βάλουν πλάτη στα σχέδια και να συγκαλύψουν τις ευθύνες της κυβέρνησης.
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ
Αντί, λοιπόν, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες έστω την ύστατη στιγμή να στρατευθούν στην κοινή υπόθεση, να εκφράσουν την αγωνία του κλάδου και να ριχτούν σε ένα σκληρό αγώνα, υποβάθμισαν τις διαθέσεις του κόσμου, προσπάθησαν να εξαντλήσουν και να εκτονώσουν τη μαχητικότητά του, σύρθηκαν στον κακόφημο «διάλογο» με τη διοίκηση ενάντια στην κατ΄ επανάληψη  εκφρασμένη γνώμη του κλάδου και - το χειρότερο- στάθηκαν εχθρικά, λοιδόρησαν και συκοφάντησαν τους πλέον αγωνιστές ανάμεσά μας. Χάθηκε έτσι πολύτιμος χρόνος για μας και χαρίστηκε κυριολεκτικά στον αντίπαλο.
Έτσι, στην παρούσα κατάσταση, η κριτική για τα πεπραγμένα της  συνδικαλιστικής ηγεσίας ξεπερνάει τα του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού, ακριβώς γιατί το διακύβευμα της περιόδου είναι πολύ πιο σοβαρό και μεγάλο.


ΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙ (ΔΕΝ) ΕΓΙΝΕ
Αντί να συσπειρώσουν τον κόσμο, που έδειξε  με κάθε τρόπο την αγωνιστική του διάθεση και να την αξιοποιήσουν, αυτό που χαρακτήρισε τη στάση τους ήταν:
· Συνεχείς παλινωδίες, ανατροπή ειλημμένων αποφάσεων, σύρσιμο στον δήθεν διάλογο με τη Διοίκηση
· Εγκληματική καθυστέρηση στο ζήτημα της απαίτησης για διαχειριστικό έλεγχο, όπως και της απόδοσης ποινικών ευθυνών
· Σκόπιμος εκφυλισμός των όποιων κινητοποιήσεων με συνακόλουθη απογοήτευση και αδρανοποίηση μεγάλης μερίδας συνταξιούχων
· Αδιαφάνεια και εν κρυπτώ λειτουργία του προεδρείου, υποκατάσταση του Δ.Σ. από το προεδρείο σε σειρά ενεργειών. Περιφρόνηση των αιτημάτων συναδέλφων, ακόμα και υπομνημάτων με υπογραφές για παροχή στοιχείων και ενημέρωση.
· Εχθρότητα, συκοφάντηση και προσπάθεια φίμωσης κάθε διαφορετικής φωνής, άλλης πρότασης, παρεμπόδιση κάθε πρωτοβουλίας της βάση των συναδέλφων.
· Ολιγωρία για αντιμετώπιση εξίσου σοβαρών παρελκόμενων προβλημάτων, με πιο χτυπητό παράδειγμα  την αντιμετώπιση των δανειακών οφειλών.
· Επιλεκτική ενημέρωση  για τα τεκταινόμενα, με ταυτόχρονη παρεμπόδιση όσων διεκδικούσαν διαρκή και διαφανή ενημέρωση. 
· Απαξίωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, εξώθηση στη νομική οδό (με το αζημίωτο) αλλά πάλι μόνο όταν οι νομικοί είναι αρεστοί και δε θίγουν τα κακώς κείμενα στα οποία είναι συνυπεύθυνοι
· Αδιαφορία για ζητήματα που απαιτούσαν άμεση αντιμετώπιση, όπως το ζήτημα των εισφορών ΙΚΑ, τις νομικές ενέργειες.
· Αμφιλεγόμενη επιλογή νομικού επιτελείου
·  Άρνηση Έκτακτης Γ.Σ. με μοναδικό θέμα «Αγώνας για ΛΕΠΕΤΕ-ΤΥΠΕΤ»  παρά τη συγκέντρωση των καταστατικά προβλεπόμενων υπογραφών.

Άλλα τόσα μπορούν να ειπωθούν και για την οικονομική διαχείριση και  ειδικά σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο.
§ Πρώτο ισοζύγιο μετά από  4 μήνες, καμία ανάλυση δαπανών.
§ Αποφάσεις για δαπάνες χωρίς έγκριση ΔΣ, μόνο κάποιων του προεδρείου.
§ Ακολουθήθηκαν οι οδηγίες των ορκωτών λογιστών? Άγνωστο.
§ Αδιαφάνεια στις δαπάνες, επιλογές χωρίς προκήρυξη/ λήψη προσφορών
§ Παρατυπίες στην εξελεγκτική επιτροπή.

Δεν είναι απλώς ανεπαρκής ή ανίκανη η ηγεσία των παρατάξεων που πλειοψηφούν στο Δ.Σ.. Ήταν και είναι πλήρως ταυτισμένη με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του κατεστημένου και της τράπεζας. Αντικειμενικά δεν μπορούν να μας υπερασπίσουν απέναντι στην μεγάλη επίθεση στο ΛΕΠΕΤΕ
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
Η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά δεν έχουμε ηττηθεί και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ηττηθούμε. Πρέπει να μαζέψουμε το κουράγιο και τις δυνάμεις μας και να αγωνιστούμε για όσα δουλέψαμε και μας ανήκουν. Χρειάζεται νέα πνοή στον αγώνα μας και ο μόνος τρόπος είναι να προσπεράσουμε τη συνδικαλιστική ηγεσία και να πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας. Με επιτροπές αγώνα, συντονισμό και εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του μαζικού και μαχητικού αγώνα. Χωρίς τις λογικές της ανάθεσης σε σωτήρες (συνδικαλιστές-παλιούς ή νέους ηγέτες) και σε ειδικούς (δικηγόρους), χωρίς αναμονή για να βρεθούν τίμιοι δικαστές, χωρίς μοιρολατρία και απογοήτευση.
ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ  συνολικά τη στάση αυτής της ηγεσίας, γιατί έχει καταστεί συνένοχη στα σχέδια της οικονομικής και για κάποιους δυστυχώς και φυσικής εξόντωσής μας.
Διεκδικούμε έναν άλλο σύλλογο, μακριά από τις κατεστημένες δυνάμεις και παρατάξεις που μας οδήγησαν εδώ. Δεν μας εκπροσωπούν στα αλήθεια αυτοί. Στη διάρκεια αυτών των μηνών, πολλοί συνάδελφοι έδωσαν και δίνουν μεγάλο αγώνα για την υπόθεσή μας με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας. Μπορούμε να αναδείξουμε νέες δυνάμεις με μια διαφορετική ποιότητα στο σύλλογό μας, έχοντας πάντα στο νου μας ότι η δύναμή μας είναι οι αγώνες στα δικά μας χέρια, η επιμονή και η συμμετοχή όλων μας.
-Αδιαπραγμάτευτος ΛΕΠΕΤΕ
-Δεν αποδεχόμαστε οποιαδήποτε περικοπή
-Δεν συρόμαστε σε ψευτο- διαπραγμάτευση

•   Να βγουν στο φως όλα τα στοιχεία για τη διαχείριση του λογαριασμού.
•   Να πληρώσει η Τράπεζα τις υποχρεώσεις της στο ΛΕΠΕΤΕ.
•   Εγγραφή όλων των εργαζόμενων στην Εθνική Τράπεζα στο ΛΕΠΕΤΕ.
•   Να προσληφτούν με ενιαίες εργασιακές-ασφαλιστικές σχέσεις και δικαιώματα  εργαζόμενοι
•   Κοινοί αγώνες με όλους τους εργαζόμενους σε τράπεζες και άλλους κλάδους.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
https://aeaesete.blogspot.gr/